پیشبینی برنامه تبلیغاتی بر اساس ویژگیهای محصول و نیازهایمخاطب با چشمداشتی به بازار هدف. استراتژی تبلیغاتی در حقیقت تاکتیک کوتاهمدت، میان مدت و درازمدت در مبارزه با رقبا جهت نیل به هدف است.
اسلوگان Slogan
شعار تبلیغاتی ثابت که هویت مفهومی و تبلیغی یک مجموعه باشد. برای مثال اسلوگان شرکت سونی It’s a sony.
اطلس رنگ Colour Index
کتابچهها و کتابهایی هستند که نمونههای رنگ مورد نظر را با درجه شکلگیری، ارائه کردهاند. درانتخاب رنگ از اطلس رنگ باید به کیفیت رنگ و کاغذی که اطلس با آن چاپ شدهو هماهنگی آنها با کیفیت رنگ و کاغذی که میخواهیم استفاده کنیم،توجه داشت.
ابزار تبلیغاتی
مقصود، رسانه انتخابی جهت انجام امر تبلیغات است. این رسانه میتواندنشریه (آگهی نشریات) تلویزیون (تیزر)، سینما (انونس) و … باشد. اوراقاداری Letter head set – Stationery : به مجموعه سربرگ، پاکت نامه،کارت ویزیت، کارت پرسنل، کاغذ یادداشت، کارت اعتباری و … گفتهمیشود.
بیل بورد Billboard
به نمایانههای با ساختار وسیع گفته میشود که جهت تبلیغ موضوعمورد نظر در میادین، بزرگراهها و … نصب میشوند. بیل بورددارای جهت افقی بوده و قاعدتاً بر روی پایههای ویژه نصب شده و اغلبدارای قابلیت نورپردازی میباشد.
برورشور Brochure
محصولی است که دارای نوشتار و تصاویر مرتبط برای تبلیغ موضوع مورد نظر است. بروشوراغلب دارای جلد بوده و در ارتباط با موضوع، توضیحات کامل و لازم را با ذکرجزئیات ارائه مینماید، نحوه ارائه و تولید بروشور در تناسب با موضوعو مخاطب به شیوههای چند لت، فرمی و … خواهد بود.
پایداری زمانی
منظور دوام اثرگذاری مورد تبلیغی است. هرچه میانگین این دوام بیشتر باشداحتمال موفقیت پروسه تبلیغ بیشتر خواهد بود، اگرچه این پایداری در تناسببا موضوع تعیین و تعریف خواهد شد.
پلان بندی
به تعیین ترتیب دیده شدن عناصر بصری در یک اثر گفته میشود. درایجاد این لایههای بصری توجه به مجموعهای از نکات الزامی است،از جمله: ابعاد، محل قرارگیری، رنگ، پرسپکتیو، نحوه پردازش، تأثیرات صوتیو …
پلات Plot
به معنای رسم کردن تکنولوژی نسبتاًنوینی است در چاپ دیجیتال.
پروژه تبلیغاتی Advertising project
به مجموعه اعمالی که در جهت انجام یک مورد تبلیغاتی رعایت میشود،اطلاق میگردد. این پروژه میتواند یک پوستر و یا یک تیزر باشد.
پوینتPoint
به اندازه قلم گفته میشود. هر پوینت برابر با ۳۷۶/۰ میلیمتراست. به عبارت دیگر قلم پوینت ۱۰ دارای بلندای ۷۶/۳ میلیمتر است.
پیکسل Pixel
کوچکترین واحد تشکیل دهنده تصاویر در نرمافزارهای تصویری است. فایلیکه دارای کیفیت DPI 300 است، در هر اینچ، دارای ۳۰۰ پیکسل در یک خط افقیاست. هرچه این تعداد پیکسل کمتر باشد، کیفیت تصویر نیزپائینتر خواهد بود.
تن رنگ Tint
شامل درجات روشنتر و تیرهتر از رنگ مورد نظر میباشد.
تیزر Tiser
احتمالاً از واژه Advertiser اخذ شده است. به آگهیهایی گفته میشود که از تلویزیون پخش میشوند.
ترکت Tract
به معنای مقاله. به برگههای کوچکی گفته میشود (حدود A5) کهاطلاعات نوشتاری و تصویری لازم بر روی آن درج شده و به مخاطب ارائهمیگردد.
تایپوگرافی Typography
در اصل به معنای طراحی حروف و خلق فونتهای جدید است. در اصطلاحتشدید وجوه تصویری نوشتار در جهت تقویت مفهوم و جذابیت و تأثیرگذاری بصریبیشتر است.
ترام Trame
کوچکترین جزء شکل دهنده تصویر در چاپ افست است. ترامدارای اشکال متنوع و گوناگون است. ترام یک رنگ از ۱ تا ۹۹ قابلیت تعریفدارد. رنگی که دارای ترام ۱۰۰ باشد را رنگ تخت یا تمپلات مینامند.
تیتر
به اصلیترین بخش نوشتار از لحاظ مفهوم اطلاق میشود. بطور معمول تیتر از لحاظ ابعاد و محل قرارگیری بیشترین دید را خواهد داشت. درحرکتهای تبلیغاتی، تیتر خلاصه و اثرگذار، خوش گویش و خوش نوشتار خواهد بودو بایستی فضای کلی طرح و نوشتار متن را به مخاطب انتقال دهد.
تیم اجرایی Edit Team
منظور گروهی با توانایی و تخصصهای گوناگون است که بصورت مشترک یکپرونده تبلیغاتی را در بخشهای گوناگون حمایت و اجرا میکنند. این تیم میتواند از دو نفر یا چند ده نفر شکل گرفته باشد. در پروژههای عظیم تبلیغاتی امکان آنکه یک تیم اجرایی، خوداز چند تیم اجرایی دیگر تشکیل شده باشد، وجود دارد.
جدول زمانی Time chart
برنامه زمانیای که روند حرکتی و اجرای برنامه تبلیغاتی بر اساس آن به پیش خواهد رفت.
چاپ افست Offset Pring
گونهای از تکنیکهای چاپ که در آن با استفاده از (ترام) و کنارهم قرارگیری این نقاط ریز رنگهای مورد نیاز از چهار رنگ اصلی سایان (آبی فیروزهای)، مجنتا (قرمز ارغوانی)،زرد و سیاه، ساختهمیشوند. در چاپ افست تهیه زینک و فیلم لازم است (تهیه فیلم با توجه به تکنولوژی پلیت ستر (Platesetter) ضروری است.
چاپ سیلک Silk Pring
در این شیوه رنگها غالباً بصورت تخت رنگ بوده امکان ارائه تیرگی و روشنایی در یک بار عمل رنگ گذاری کمتر میسر است. رنگهایمورد نیاز بایستی شابلونهای جداگانه داشته باشند و رنگهای ثانویه ازهمنشینی دو رنگ در کنار یکدیگر بوجود نیامده بلکه هر رنگ بایستی جداگانهساخته شده و بطور مجزا چاپ شود.
روی جلد Cover
شامل طراحی برای پوشش مواردی همچون مجله، کتاب و … میباشد. طرح درطراحی جلد کتاب امکان دارد بخشی بنام لب برگردان نیز به روی جلد اتصال داشته باشد.
رتوش Retouch
به ترمیم و اصلاح تصویری بخشهایی از عکس میگویند. برای مثالاز بین بردن خال از روی یک چهره در یک عکس را رتوش کاری مینامند.
رنگ کد دار Code cooler
رنگهایی که از ترکیب رنگهای چهارگانه چاپ افست (CMYK) بدست نمیایند و بایستی بصورت مجزا (خارج از ماشین و توسط کارخانه سازنده) ساخته شوند.
زینک Zinc
به معنای فلز روی. به ورقههای آلومینیومی گفته میشود که طرحفیلم بر روی آنها منتقل شده و عمل چاپ را در چاپ افست میسر میکنند.
ساختار شکنی Breaking the Rules
ایجاد تغییرات در قواعد و پیش فرضهای موجود البته متناسب با موضوع ومخاطب برای ساختار شکنی، بایستی ابتدا ساختار خلق هر اثر را آموخته باشیم.
سواد بصری
مقصود سطح درک تصویری هر جامعه آماری از محرکات بصری است.
فتوگلاسی Photo glossy
نوعی کاغذ ویژه با ژلاتین مخصوص که کیفیت چاپ در چاپگرهای رومیزی را افزایش میدهد.
فرهنگ بصری Visulal culture
منظور ساختار و شاکله تصویری به لحاظ مفهوم هر عنصر بصری در ذهن جامعه مخاطب است.
فرهنگ کلامی
ساختار و شاکله زبانی به لحاظ مفاهیم کنایی برای هر واژه یا جمله.
فضاسازی تبلیغاتی Advertising situation
اجرای تمهیدات لازم در راستایتشدید اثرگذاری بیشتر حرکت تبلیغاتی و باورپذیری افزون تر مخاطب.
فلو
محور شدن، تار شدن. در چاپ چند رنگ، هنگامی که رنگها دقیقاً در محلمورد نظر چاپ نشوند، کلیت تصویر دارای دقت و شفافیت لازم نبوده و اصلاحاً (فلو) میشود.
فونت Font
به خانواده حروف میگویند شکل هر نوع قلم نوشتاری است.
فیلم Film
در بحث چاپ افست، منظور فیلم خروجی برای هر رنگ از چهار رنگ اصلی است. برگهای شفاف از جنس آسترالون که یک سطح آن توسط ژلاتین حساس به نورپوشانده میشود.
کیفیت فایل Resolution
دقت تصویر نرمافزاری در نرمافزارهای تصویری که بر اساس پیکسل در هر اینچ تعریف میشود. استاندارداین کیفیت برای فایلهای چاپی، سی صد پیکسل در هر اینچ و برایفایلهای نمایش (در ابعاد کوچک) هفتاد و دو پیکسل در هر اینچ است.
کاتالوگ Catalogue – Catalog
به معنای فهرست است. از لحاظ ساختار و اجرا دارای مشابهتهای بسیار با بروشور است. ولی عمده تفاوت آن با بروشور در این است که کاتالوگ بصورت فهرست آن با بروشوردر این است که کاتالوگ بصورت فهرست وار اطلاعات را به مخاطب ارائه کرده و بالطبع دارای اطلاعات محدودتری در رابطه با موضوع خواهد بود، ضمن آنکهکاتالوگ بیشتر در ارتباط با کالا تهیه و تولید میشود.
گرافیک محیطی Environmental Graphic
گرافیکهایی که برای استفاده در محیطهای داخلی یا خارجی و بطور معمولدر ابعاد متوسط (Medium Format) و ساختار بزرگ (Large Format) تهیه وتولید میشوند. یلبورد، استند، سردر فروشگاهها، آرایههایشهری، احجام میادین، طراحی فضای سبز پارکها، مبلمان شهری و … از جمله این موارد هستند. نکتهاینکه لازم به ذکر است آنکه، هر گرافیک محیط الزاماً در رده تبلیغات محیطیقرار نمیگیرد و نیز هر تبلیغات محیطی قرار نمیگیرد و نیز هرتبلیغات محیطی ضرورتاً از عامل گرافیک بهره نخواهد برد، اگرچه این دو دربسیاری از موارد لازم و ملزوم یکدیگرند.
گرافیک خبری Info Graphic
گرافیکهایی که بیشتر در بستر فعالیت خبر گزاریها وشبکههای اطلاعاتی رایانهای جایگاه پیدا میکنند. درگرافیک خبری بدلیل سیال بودن فضای کار، توجه به ترکیب بندی شناور و قابلیتتغییرات متعدد، الزامی است.
صفحات وب از متداولترین گونههای گرافیک خبری است.
گرید Grid
درجه، رتبه، پایه جدولی دارای خطوط عمودی و افقی که به کمک آن محل قرارگیری نوشتار و تصاویر در صفحه مشخص میشود. گریدهاصفحهها را به قسمتهای هم اندازه تقسیم بندی میکند. در گریدحواشی صفحه، محل قرارگیری نوشتار، تعداد ستونها و … معین میشوند.
امروزه و در نرمافزارهای خطوط راهنما نیز میتوانند کاربردی مانند گرید داشته باشند.
لیتوگرافی Lithography
در اصل بمعنای چاپ سنگی است. امروزه به مراحلی گفته میشود که منجربه تهیه فیلم و زینک از روی طرح و یا فایل میشود. (و یا قالب موردنظر از طرح یا فایل).
مونتاژ Mountage
در این بحث به تکه کاریهای فیلم در لیتوگرافی گفته میشود. برای مثال اضافه کردن فیلم یک نوشتار به فیلم یک طرح را مونتاژمیگویند.
ماکت Maquette
اجرای نمونهی احجام مورد نظر در ابعادی کوچکتر از اندازه اصلی.
مدیریت پروژه Project Managing
نظارت بر بخشهای مختلف پروژه تبلیغاتی و مدیریت آنها. وظیفه مدیرپروژه جمع آوری اطلاعات لازم از بخشهای گوناگون و سامان دادن مجموعآنهاست.
مد رنگی Colure mode
ساختار رنگ در هر فایل را مینامند. بعنوان نمونه فایلهایی که تنهابرای نمایش دادن ساخته میشوند باید مد رنگی RGB و فایلهایی که برایچاپ شدن آماده میشوند باید دارای مد رنگی CMYK باشند.
نرمافزار تصویری Raster software
نرمافزارهایی که تصویر در آنها بر اساس پیکسل شکل میگیرد.
نرمافزار برداری Vector software
نرمافزارهایی که تصویر در آنها بر اساس بردار و معادلات ریاضی شکل میگیرد.
نوآوری Innovation
خلاقیت، ارائه راه کارهایی که پیش از این معمول و مرسوم نبوده است.
واریاسیون Variation
ارائه طرحهای ثانویه بر اساس طرح اولیه. واریاسیون اگر با حفظ عناصربصری و تغییر در رنگهای طرح باشد، واریاسیون رنگ نامیده میشود. و اگر طرح در چیدمان و تعداد عناصر بصری تغییر کرده ولی در رنگها ثابت باشددر این حالت واریاسیون طرح نام میگیرد.
واژه کلیدی Keyword
اصلیترین واژه یا یکی از واژگان اصلی در تیتر یا اسلوگان.
یونیک Unique
هم موردی که کمنظیر و استثنایی باشد. اعم از ایده، سوژه و ..